=

Otthon-Lakberendezés

Vagyonosodási eljárás – senki sincs biztonságban!

A Nemzeti Adó és Vámhivatal bárki ügyében indíthat vagyonosodási eljárást, vagyonosodási vizsgálatot. Nem kell semmilyen alapos adócsalás gyanúja, egy egyszerű névtelen bejelentés is elegendő ahhoz, hogy vagyonosodási eljárás induljon. A NAV-nak kötelező minden bejelentést kivizsgálnia, így akár bármi ellen indulhat vagyonosodási vizsgálat és nagyon komoly következményei lehetnek.

VagyonosodásNem kell sok pénzünknek lennie ahhoz, hogy vagyonosodási vizsgálat induljon ellenünk. Nem kell celebnek, vagy politikusnak sem lennünk, bárki ellen kezdődhet vagyonosodási eljárás. A vagyonosodási vizsgálat személyi jövedelemadó bevallásaink utólagos ellenőrzése és arra irányul, hogy a vagyonosodás adózott jövedelemből történt-e. Azt is vizsgálják, hogy az adózott bevétel fedezetet jelent-e a kiadásokra. Így a nem bejelentett munkával rendelkezők veszélyben lehetnek.

Ma egyébként is nehéz tisztességes, bejelentett munkát találni!

A magánszemélyek pénzügyei is egyre inkább előtérbe kerülnek a NAV-nál. Nem elég, ha az embernek a válság miatt az otthona veszélyben forog, az adóhivatal sok esetben vizsgálja, a végtörlesztés kapcsán a befizetők hogyan jutottak hozzá a visszafizetéshez szükséges összegekhez.

A következő esetekben indulhat vagyonosodási vizsgálat természetes személyek ellen:

  • Feljelentés
  • Névtelen bejelentés
  • Pénzintézetek gyanús pénzmozgásról tett jelentése alapján
  • Gépjármű és ingatlan illetékbevallások és jövedelembevallások összevetése

VagyonosodásEzek szerint a bankszámlákra kapott gyanús összegek is felkelthetik a NAV érdeklődését vagyonosodási vizsgálat megindítására, de akár egy rosszakaró is tud jó pár bosszús napot/hetet szerezni ezzel, sőt, súlyos következményekkel is járhat, ha a vagyonosodási vizsgálat során valamit nem talál rendben az adóhivatal.

A lakásvásárlás egy igen feltűnő és könnyű célpontja a vagyonosodási vizsgálatoknak. Mivel egy lakás nagyobb összegbe kerül, gyanús, ha csak úgy képes volt az ember megvenni, pedig se kölcsönt nem vett fel, se nem annyi a havi jövedelme, hogy összegyűjthette volna rá a pénzt, se nem örökült nagyobb összeget. Ugyanez vonatkozik külföldi utazásokra is, melyekről akár a különböző közösségi oldalakról is értesülhet a NAV és indíthat vagyonosodási eljárást.

Legyen óvatos pénzügyeit illetően!

Címkék: , , , , , , , , , , ,