=

Kultúra

W.A.S.P. – 30 Years of Thunder

 W.A.S.P. – Sokféleképen lehet őket hívni nevük rövidítése kapcsán, mint „We Are So Perfect” (Mi nagyon tökéletesek vagyunk), „We Are So Powerful” (Mi nagyon erőteljesek vagyunk), „We Are Satanist People”( Sátánista emberek vagyunk) vagy épp „White Anglo-Saxon Protestant”, tehát Fehér Angolszász Protestánsok. Nevük és főleg színpadi előadásuk kapcsán pedig nagyon sok összetűzésbe kerültek sok állammal, amelynek eredményeképp jött létre egy ellenük irányuló szervezet, a P. M . R. C. Mégis minden idők legnagyobb heavy metal bandájává nőtte ki magát, és ismét ellátogatnak Budapestre.

Blackie Lawless

Blackie Lawless

Blackie Lawless 1982-ben alapította meg W.A.S.P. nevezetű bandáját, amelynek szekere azóta is fut, igaz, mára már csak ő az egyetlen eredeti tag. A zenekar számos tagcserén ment át az évek folyamán, sőt egyszer majdnem fel is oszlott, de Blackie-nek fontosabb volt a zene szeretete, mint néhány nézeteltérés vagy hiba. Ennek az eltökéltségnek is köszönhető, hogy a mai napig vannak Wasp koncertek szerte a világon, ráadásul nemrég indult el a zenekar egy világkörüli turnéra, amelynek kapcsán 30 éves fennállásukat ünneplik, amely a 30 Years Of Thunder Anniversary Tour nevet viseli. Hiszen 30 évvel ezelőtt, pontosan 1982. szeptember 29-én adta az első koncertjét a zenekar a Troubadour-ban Los Angeles-ben. Ez alatt a turné alatt pedig kis hazánkat is meg fogják látogatni, mégpedig november 27-én a Club 202-ben fogják tiszteletüket tenni.

 Megalakulásukkor, 1982-ben számos olyan zenekar jött létre, amely annak a kornak, a glam rock csillogásának megfelelt. A legtöbb ilyen banda szinte egymás klónjai voltak. A Wasp azonban mégis más volt. Náluk is megtalálható volt a glam beütés, mégis valahogy másmilyen módon. A Wasp kezdetben elég erőteljesen hajazott a színpadi látványosságra, hogy felkeltsék az emberek figyelmét. Olyan elemeket használtak, amelyet korábban Blackie példaképénél láthattunk, Alice Cooper-nél. Így talán nem is véletlen, hogy hozzá hasonló shock – rock show-al álltak elő. Előkerült a nyers hús, amelynek volt egy külön doboza „Raw Meat” felirattal. Továbbá volt balta, művér, koponya, kikötözött lányok. A zenekarnak ebből lett épp baja, hisz kiderült, hogy egyik ilyen fellépésük során az egyik kikötözött lány, egy hivatali állásban lévő apa 18 éves „kislánya”

De nem csak ezek okozták a problémát.A dalszövegek épp úgyszembeöklőek voltak, mint a megjelenésük. Ezek miatt sok államból kitiltották őket, Blackie-t pedig szörnyetegnek nevezték az újságok. Ennek eredményeképp jött létre egy ellenük irányuló amerikai szervezet, a P. M. R. C. Ezt a szervezetet a „Harder Faster” című számukban be is mutatják.

 Később az évek folyamán ezek a látványelemek szépen lassan eltűntek, átalakultak. Már nem volt szükségük rájuk és a zenekar is beleunt. Dalszövegeik is kiforrottabbak lettek, amelynek nagyszerű példája a The Crimson Idol című ötödik stúdióalbumuk, amely egy kerek történetet mesél el egy fiúról, Jhonathan-ről. Az album tíz évvel megalakulásuk után született meg. Úgy tűnik, mindenhez idő kell.

Természetesen egy zenekarból sohasem lehet kiirtani teljesen azokat a dolgokat, amelyek már kezdetektől bennük voltak. A sötét elborultság, a lélek mély, sötét bugyráig hatoló képzelgések. Ezt tükrözi az 1997-ben megjelent Kill Fuck Die album, amellyel újra visszatértek – még ha csak egy album erejéig is – a látványos gyomorforgató színpadi előadásokhoz. Ennek példájaként Blackie egy disznó levágott fejét vitte fel a színpadra. Sminkje is megváltozott, A Holló című film jól ismert arcfestése jelent meg az arcán.

 Az idő elteltével azonban ez a korszak is lezárult. A 2000-es években Blackie kijelentette, hogy soha többé nem fogja színpadra vinni a „Fuck Like A Beast” című dalukat. Kijelentésének oka egyszerűen az volt, hogy ő „megtért”, megváltoztak a nézetei. Ez a szám pedig épp az ellenkezője. Ugyan ezt a kijelentését nem ígéretnek szánta a zenész, mégis egy ígéretnek megfelelően azóta sem hangzott el egyetlen koncerten sem ez a szám. Az, hogy „megtért” talán a „Heaven’s Hung In Black”című számukban mutatkozik meg a legjobban. A dal alatt szinte transzba esve énekel, majd a végén imádkozik, és keresztet vet. Furcsa látni egy olyan embertől, mint ő, hiszen korábbi botrányaira gondolva nem hittük volna, hogy ilyen dolgoknak leszünk tanúi.

"Elvis"

"Elvis"

Mindenesetre november 27.-én egy óriási show-al készülnek, két órás műsorra számíthat a közönség, amely majd három részből fog állni. Az első egy óra a Wasp első négy albumát fogja felvonultatni, a The Crimson Idol címet viselő album legalább fél órát kap majd a második órában, a maradék időben pedig az új studiólemezről játszanak, valamint régi dalok is felcsendülnek majd. Látványos pirotechnikával is készül a fémbrigád, talán még Elvis-t, a híres mozgatható mikrofonállványt is elhozza Blackie. De az is előfordulhat, hogy a robbanó herevédő is elkerül a koncert alatt.

 Jegyek kaphatók az ismert jegyirodákban, október 30-ig 5.900ft-ért, november 1-től pedig 6.900ft lesz a jegy. Aki pedig nem hiszi, hogyha nem megy el, egy remek koncertről marad le, akkor a következő videó bebizonyítja:

http://www.youtube.com/watch?v=UrU1YS3-4RA

 Jó szórakozást! It rocks the hell out of ya!

 

Lemák Ági 

 

 

 

Címkék: , , , ,