=

Lélek

Gyermekvállalás, de mikor és mennyit?

A 21. század nőjének ma már nem a minél hamarabbi gyermekvállalás a legfontosabb. Régebben sokkal fontosabb volt minél hamarabb szülni és minél fiatalabban anyává válni, mint ma. Már nem ritka, hogy sok nő a 30as éveiben, és 35 éves kor jut el a gyermekvállaláshoz, szüli első babáját. De miért van ez így?

GyermekvállalásA kérdésre nagyon szerteágazó a válasz, de két fő kiváltó okot tehetünk felelőssé. Az egyik a karrierépítés, a másik a bizonytalan anyagi helyzet.

Jó állást találni nem könnyű! 

Egyre népszerűbbek az egyetemek, a főiskolák és az az életstílus, ami ezekkel jár. Az Y generáció egyik legfőbb jellemzője, hogy sokáig járnak oktatási intézményekbe, így a gyermekvállalás kitolódik. Egy fiatal nő körülbelül 22-24 éves korára végzi el az egyetemet, és ha még doktori képzésre is jelentkezik, akár 27 éves is lehet, mire kikerül a munkaerőpiacra. Ekkor szerzi meg majd első munkáját, de persze a mai helyzetben még ez is várat pár hónapot, akár 1 évet id magára. Majd elkezdi kiépíteni karrierjét és már ott tart, hogy 32-33 éves, elmondhatja, hogy megalapozta karrierjét és már jöhet a gyermekvállalás.

A másik oka, hogy a gyermekvállalás mértéke visszaesett illetve nagyon kitolódik a nők élete során az, hogy sokan létbizonytalanságban élnek, egyik napról a másikra egyszerűen felmondhatnak nekik a munkahelyükön és akkor a család nehéz helyzetbe kerül. A mai politikai és gazdasági helyzetben a válságnak súlyos hatásai vannak létszám leépítsek formájáéban, mely megnehezíti a gyermekvállalást.

GyermekvállalásHa vállalnak is gyermeket a házaspárok, sokan nem mernek sokat vállalni. Ez a válság miatt van így: az, hogy a kenyérkeresőt elbocsátják, valamint hogy a több gyerek több pénzt igényel a gyermekvállalást és a több gyermek szülést megnehezíti. Az is hozzá járul ehhez, hogy gyermekek mellett mindkét szülőnek nehéz munkát vállalnia. Ha csak az egyik dolgozik, nem tud olyan sok embert eltartani az egy kereső.

Sokszor ha a gyermekvállalás annyira halogatva van, azzal végződik a dolog, hogy a nők már kiesnek abból az életkorból, amikor még ajánlatos szülni, vagy biológiai okokból a gyermekvállalás lehetetlenné válik.

Címkék: , , , , ,