=

Lélek

Menhelynek nevezik, mégsem az…

A kidobott, elkóborolt kutyák száma csak nő országunkban, és ha nem is fogadják őket örökbe, akkor sajnos a halál vár rájuk a “menhelyeken”,mert az állam nem tudja eltartani. Egyik nap látogatást tettem az Illatos úti sintértelepen. Nem volt kellemes érzés.

Két ajtó fogadott, amikor beléptünk a telepre. A kutyaugatást már kívülről is hallani lehetett.  Belépve a második kapun a tűző napra kihelyezett ketrecben egy 2,5 hónapos kiskutya ugatott. Megláttam,és nekem első szerelem volt. Én már nem akartam nézelődni, mert ez a látvány is lesújtó volt.  Egy úr jött elénk, és megmutatta nekünk Lilit (akit mi el is vittünk). Aztán úgy döntöttünk mégis  körbenézünk. Nem volt kellemes végig sétálni. A ketrecek nem voltak túl nagyok,betonból készültek, és a belőlük kifelé ugató kutyák még elgyötörtebben néztek ki. Szalma volt alájuk téve, slagról itatták őket, azt nem is tudom mit kaptak enni.

Aztán beértünk a fedett részére,ahol a folyosón 2 sárga csík jelezte,hogy ott mehet végig az ember. A ketrecek ugyanúgy néztek ki mint a kintiek. A visszhangzó kutyaugatás, és a félig meddig ketrecből kinyúló kutyák  miatt én inkább beljebb sem mentem. Láttam rajtuk,hogy ők nem bántani,hanem szabadulni akartak. Aztán volt még egy kerítéssel ellátott kennel,ahol 6 kiskutya volt. Föld volt alattuk.
Ahogy visszagondolok a látványra, most is összeszorul a szívem, ugyanis köztudott,ha nem viszi ki őket senki,akkor elaltatják őket. A körülményeket tekintve már akkor sérültek voltak az állatok. Szörnyű, hogy az államnak ennyire van pénze, pedig szerintem többet is lehetne tenni értük. A hálás tekintetükért,a csóváló farkukért,az apró puszikért. Persze tudom, hogy nem olcsó,de ez az érzés mindent megér. Megmenteni egy életet. 

Ha bárki aki, olvassa ezt, és kedve támad hozzá, ne vegyen inkább hozzon egyet onnan vagy más menhelyekről, hisz akkor életet menthetsz. Olyan élményekkel leszel gazdagabb,amiket soha nem felejtesz el. Egy ilyen hálás teremtmény örömet okoz mindenkinek. 
Rendeznek már befogadó napokat, de ha csak besétálsz, akkor is vihetsz. 

Ne hagyjuk, hogy arra sorsra jussanak,tegyünk jót velük,és ők is boldoggá tesznek minket.:)

 

 

 

 

 

Címkék: , , ,