=

Karrier

Önéletrajz elkészítése nem könnyű, de megéri

Ahhoz, hogy behívjanak minket egy állásinterjúra kell egy ütős önéletrajz, más néven CV. Így kezdődik a munkakeresés. Ha nincs valakinek önéletrajza, nem tud jelentkezni egy munkára sem. Az sem mindegy milyen az az önéletrajz, így az önéletrajz elkészítése nagyon fontos.

Önéletrajz elkészítése Ha az önéletrajz elkészítése jól sikerül, sokkal több állásinterjúra hívják be az embert, mert az önéletrajza kitűnik a tömegből. Az oka, hogy nem működnek a hagyományos önéletrajz minták és önéletrajz sablonok.

Minden hirdetésre minimum tucatnyi, gyakran sok száz önéletrajz érkezik be, de a több ezer sem ritka. A munkaadóknak egyszerűen nincs kapacitásuk mindenkinek visszajelezni.

A jelentkezők önéletrajza alig különbözik egymástól. Fantáziátlan és sablonos motivációs levelek. Mivel az önéletrajzod nem tűnik ki a több száz másik közül, nagyon valószínű, hogy el sem olvassák.

Álláskeresés: külföldön vagy itthon?

Mindenkinek olyan önéletrajz elkészítése a célja, ami felkelti a munkáltató érdeklődését. Ami kitűnik akár több száz jelentkezés közül is. ugyanis a sikeres önéletrajz elkészítése elnyeri az olvasó figyelmét és így tovább fogja olvasni.

Vannak olyan hibák az önéletrajz elkészítése során melyekre nagyon fontos ügyelni:

  • Helyesírási hibák: Ebbe a hibacsoportba tartoznak az elütésből származó bakik is, nem csak egyértelmű hibák, amik ellenérzéseket ébreszthetnek leendő munkaadóinkban.
  • Hiányzó időszakok: Hiányzó időszakok nem mutatnak jól az önéletrajz elkészítése során az önéletrajzban, eltitkolásuk negatív fényben tüntethetik fel a jelentkezőt. Próbáljuk meg úgy szerkeszteni, hogy elhagyjuk a hónapokat, elég lesz az évek megjelölése és mindenképp fordított idősorrendet alkalmazzunk, kezdjük a legfrissebbtől.
  • Igényes megfogalmazás: az önéletrajz elkészítése során ne legyünk terjengősek, ne részletezzük hosszasan, és ne minősítsünk.Önéletrajz elkészítése
  • Normális e-mail cím: ne becenevünk, vagy egy fantázianévre készített e-mail cím szerepeljen elérhetőségünknél. Készítsünk egyet a teljes vagy vezeték nevünket tartalmazó címet
  • Formai követelmények betartása: ne legyen túldíszített, mert az csak elvonja a figyelmet. Ömlesztett, tagolatlan szöveget se küldjünk, alkalmazzunk néhány kiemelést a hangsúlyosabb részekre, vastagon szedett betűvel.
  • Fotó: az önéletrajz elkészítése során csak normális fotót csatoljunk, olyat, mintha épp az interjún lennénk.

Címkék: , , , , , ,