=

Wellness

Szolárium használat – óvatosan!

Bár veszélytelen kikapcsolódásnak tűnik, mely a kellemeset összeköti a hasznossal, a helytelen szolárium használat akár komoly bőr és szem-problémák kialakulásához is vezethet, éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a veszélyekkel és szabályokkal.

Szolárium használat A szolárium használat gyorsabban barnít, így nincs szükség órákon át tartó napozásra ahhoz, hogy a bőrszín egyenletes, aranybarna színt nyerjen, ráadásul télen sem kell lemondani használatáról. Az UV fény fokozza a D-vitamintermelődést, enyhíti az ekcéma és pikkelysömör tüneteit is, a meleg környezet pedig enyhíti az ízületi problémákat. A korszerű vizsgálati felmérések igazolták, hogy a szolárium használat segít megelőzni a csontritkulás kialakulását is.

Nyári divat a szép barna bőrhöz 

A bőrtípusnak nem megfelelő, vagy túl gyakori szolárium használat esetén hasonló károsodásokra lehet számítani, mint az ésszerűtlen napozásnál, pl. felégés, kávészínű foltok, bőrszárazság. Azok a bőrelváltozások csak évekkel később jelentkeznek: roncsolódnak a kötőszöveti rostok, aminek következtében a bőr idővel elveszti rugalmasságát. E rostok vízmegtartó-képességének csökkenése következtében a bőr dehidrálttá, szárazzá, ráncossá változik, korán megöregedik.

Minden szolárium használatához kötelező mellékelni egy használati utasítást, ezek betartása segít elkerülni, de legalábbis csökkenteni a szolárium használat káros következményeit. Továbbá a következő dolgokat is érdemes megtudni a biztonságos szolárium használathoz:

  • Csőcsere időpontja és a számláló lekérdezése, mert 500-800 óra után a cső inkább éget, mint barnít.
  • Szolárium használat Csak szakképzett személyzet által működtetett szoláriumot ajánlott látogatni, ahol egyénre szabott tanácsokat adnak a vendégnek.
  • minimum 3 nap szünetet kell hagyni két szolárium használat közt, leégve nem szabad szoláriumozni.
  • kritérium kell, hogy legyen a minden vendég utáni fertőtlenítés és még ilyenkor is ajánlott inkább fólia leterítése a fekvőfelületre.
  • szolárium használat közben csak szoláriumozáshoz ajánlott készítmények legyenek bőrünkön, minden mást el kell távolítani a barna foltok elkerülése érdekében
  • Védőszemüveg használata szolárium használat alatt a szem egészsége védelmében.

Címkék: , , ,