2024.07.11.
Felmondási idő

Felmondási idő

Mikor kezdődik a felmondási idő? Tudjon meg mindent a Munka Törvénykönyve alapján! Részletek a drujvary.hu-n.

Felmondási idő: Mit kell tudni róla?

A felmondási idő a munkajog egyik legfontosabb eleme, amely szabályozza, hogy a munkavállaló és a munkáltató mikor és hogyan szüntetheti meg a munkaviszonyt. A Munka Törvénykönyve alapján mindkét félnek be kell tartania bizonyos előírásokat és határidőket, hogy a munkaviszony megszüntetése jogszerű legyen.

A felmondási idő kezdete

A felmondási idő legkorábban a felmondás közlését követő napon kezdődik. Azonban bizonyos esetekben eltérő szabályok is érvényesek, például ha a munkavállaló betegség miatt keresőképtelen, akkor a felmondási idő csak a keresőképtelenség, illetve a betegszabadság lejártát követő napon kezdődhet. Hasonlóképpen, ha a munkavállaló beteg gyermek ápolása miatt keresőképtelen, vagy hozzátartozóját otthon gondozza, a felmondási idő ezen időszakok végét követően indulhat.

Milyen hosszú a felmondási idő?

A felmondási idő legalább 30 nap, függetlenül attól, hogy a munkaviszony megszüntetésének kezdeményezője a munkáltató vagy a munkavállaló. Ez az időtartam azonban növekedhet a munkáltatónál eltöltött idő függvényében:

 • 3 év után 5 nappal,
 • 5 év után 15 nappal,
 • 8 év után 20 nappal,
 • 10 év után 25 nappal,
 • 15 év után 30 nappal,
 • 18 év után 40 nappal,
 • 20 év után 60 nappal.

Ezek az időszakok biztosítják, hogy a munkavállalónak elegendő ideje legyen új munkahelyet találni, míg a munkáltatónak ideje van az adott munkakör pótlására.

Felmentési idő a munkaviszony alatt

A felmondási idő alatt a munkáltató köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni a felmondási idő felére. A felmentés idejére a munkavállalót távolléti díj illeti meg. A felmentésre a munkavállaló kívánságának megfelelően legfeljebb két részletben kerülhet sor.

Különbség a munkaviszony megszűnése és megszüntetése között

Fontos megkülönböztetni a munkaviszony megszűnését és megszüntetését. A munkaviszony megszűnése lehet kétoldalú, közös megegyezéssel, vagy egyoldalú, felmondás révén. Megszüntethető közös megegyezéssel, rendes felmondással és azonnali hatályú felmondással is. Mind a munkáltató, mind a munkavállaló megszüntetheti a munkaviszonyt felmondással, azonban a felmondást minden esetben írásba kell foglalni.

Munkáltatói felmondás

A munkáltató felmondása esetén köteles a felmondást indokolni. Az indok lehet a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, képessége vagy a munkáltató működésével összefüggő ok. Az indoknak olyannak kell lennie, hogy a munkaviszony fenntartása lehetetlenné váljon vagy aránytalan sérelemmel járjon.

Azonnali hatályú felmondás

Az azonnali hatályú felmondás esetén a munkavállaló jogosult lehet akár 12 havi díjra, vagy ami kevesebb, a hátralévő időre járó díjra. Az azonnali hatályú felmondást mind a munkáltató, mind a munkavállaló alkalmazhatja, például súlyos szerződésszegés esetén.

Közös megegyezés

Közös megegyezés esetén a felek szabadon állapíthatják meg a felmondás feltételeit. A közös megegyezés lehetővé teszi, hogy a munkaviszony megszűnésének időpontját, végkielégítést és a munkavégzés alóli felmentést előre meghatározzák.

A felmondási idő tehát alapvető jelentőséggel bír mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára, mivel biztosítja a jogszerű elválást és az átmeneti időszak gördülékeny kezelését.

Jogi tanácsadás telefonon

A jogi kérdések bonyolultsága és az idő hiánya sokak számára nagy kihívást jelenthet. Az Újváry Ügyvédi Iroda által nyújtott jogi tanácsadás telefonon szolgáltatás segítséget nyújt azoknak, akik gyors és hatékony jogi megoldásra van szükségük, anélkül, hogy személyesen kellene ügyvédhez fordulniuk.

Miért érdemes telefonos jogi tanácsadást igénybe venni?

A jogi tanácsadás telefonon számos előnnyel jár, különösen azok számára, akiknek nincs lehetőségük vagy idejük személyesen konzultálni egy jogi szakemberrel. A szolgáltatás legfőbb előnye, hogy bárhonnan igénybe vehető, így nem számít a földrajzi távolság. Ezzel időt és pénzt takaríthat meg, hiszen nem szükséges utazási költségekkel számolni.

A telefonos tanácsadás másik nagy előnye a kényelem. Az ügyfelek akár otthonuk melegéből is konzultálhatnak jogi szakemberrel, ami különösen előnyös lehet azok számára, akiknek nehézséget okoz a közlekedés vagy egyéb okból nem tudják elhagyni otthonukat.

Hogyan működik a jogi tanácsadás telefonon?

A jogi tanácsadás telefonon igénybevétele rendkívül egyszerű. Először is, előzetesen egyeztetni kell az ügyvéd irodájával az adott jogi kérdésről, majd a megadott számon fel kell hívni őket. Az Újváry Ügyvédi Iroda például a +36 70 388 2127 telefonszámon érhető el hétköznapokon 8:00 és 17:00 között. Amennyiben az ügyvéd nem tudja azonnal fogadni a hívást, visszahívják az ügyfelet.

Fontos tudni, hogy a szolgáltatás nem ingyenes, és a telefonos konzultációra csak a díjbekérő megfizetését követően van lehetőség. Az Ügyfél előre elküldheti kérdéseit e-mailben, így az ügyvéd már konkrét válaszokkal várhatja a telefonos megbeszélést, ami tovább növeli a szolgáltatás hatékonyságát.

Milyen jogi kérdésekben segíthet a telefonos tanácsadás?

Az Újváry Ügyvédi Iroda széles körű jogi szolgáltatásokat kínál telefonon keresztül is. Az alábbi jogi területeken nyújtanak segítséget:

 • Munkaügyi és munkajogi kérdések
 • Végrehajtási eljárások
 • Kártérítési ügyek
 • Ingatlanjogi problémák
 • Birtokvédelmi ügyek
 • Társasági jogi kérdések
 • Civil szervezetek jogi ügyei (egyesület, alapítvány – közhasznú)

Az online és videóhívásos jogi tanácsadás előnyei

Amellett, hogy a jogi tanácsadás telefonon gyors és kényelmes, az ügyfelek igény esetén videóhíváson keresztül is konzultálhatnak jogi szakemberrel. Ez azért lehet előnyös, mert így lehetőség nyílik arra, hogy lássa, kivel beszél, ami személyesebb élményt nyújt a telefonos tanácsadáshoz képest.

Kedvezőbb díjak és hatékonyság

Azok az Ügyfelek, akik a jogi tanácsadás telefonon szolgáltatást választják, kedvezményes áron vehetik igénybe a konzultációt. Ez az opció nemcsak költséghatékonyabb, de időtakarékos is, hiszen az ügyben szükséges dokumentumokat előzetesen e-mailben is megküldhetik, így az ügyvéd már felkészülten várhatja a kéréseket.